Uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy nr 5 wraz z nauczycielkami p. Elżbietą Pędzich i p. Joanną Górską uczestniczyli w warsztatach kulinarnych „W staropolskiej kuchni”, które odbyły się w Muzeum Pałacu w Wilanowie. Zajęcia miały na celu przybliżenie uczestnikom staropolskich przepisów kulinarnych, potraw i przypraw, które gościły na stole w czasach panowania króla Jana III Sobieskiego.
Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja i wyobraźnia. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Wychowankowie naszej szkoły umiejętności przygotowywania potraw oraz poznawania zwyczajów kulinarnych z różnych regionów świata przybliżają podczas zajęć w Pracowni gospodarstwa domowego. Idealnym dopełnieniem przygody kulinarnej było zapoznanie młodzieży z fascynującą kuchnią staropolską, z jej niecodziennymi połączeniami smaków i zapachów.
Pod okiem profesjonalnych kucharzy uczniowie samodzielnie przygotowywali potrawy według XVII - wiecznych przepisów, używając starannie dobranych składników. Finałem była uczta, podczas której uczestnicy zajęć rozsmakowali się w kuchni historycznej. Podczas wspólnego gotowania nauczyliśmy się pobudzać smaki i wyobraźnię. Była to doskonała okazja do zapoznania się z tradycją i obyczajami dawnej Polski, i nigdzie indziej niespotykanymi produktami kulinarnymi. Zajęcia kulinarne zaszczepiły w uczniach ciekawość, która może przerodzić się w prawdziwą pasję.