Aktualności

Uczniowie Szkoły Przysposabiającej do pracy wraz z nauczycielami wybrali się do Muzeum Polin na wystawę "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".
Uczniowie zostali zapoznani z kulturą Żydowską od kuchni. Poznali różnorodność tradycji, dań, a także jak rozpowszechniały się potrawy i produkty tej kuchni po świecie.
Próbowali odpowiedzieć na pytania:
Czy z talerza można wyczytać, kim jesteśmy: skąd pochodzimy, kim byli nasi przodkowie, kim są nasi sąsiedzi i jaki jest nasz styl życia?
Młodzież dowiedziała się, że kultura kulinarna jest bardzo istotnym elementem żydowskiej tożsamości: umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Dowiedzieli się, że opowieść o żydowskim jedzeniu jest zarazem opowieścią o żydowskiej religii, kulturze i historii. Uczestnicząc w wystawie uczniowie odkryli co łączy placki ziemniaczane z latkesami i gołąbki z holiszkami, jaki związek ma czulent z adafiną, przekonali się, jak bogata jest żydowska kultura kulinarna.
Dzięki wspaniałym rekwizytom młodzież mogła samodzielnie nauczyć się zaplatać chałkę, oraz „ugotować czulent”.

Partnerzy

MEN MKO Biuro Edukacji Szkoła W Ruchu
© 2024 Zespół Szkół Specjalnych nr 85
Wykonanie: Solmedia.pl