Uczniowie Szkoły  Przysposabiającej  do Pracy nr 5 wraz z nauczycielkami p. Elżbietą Pędzich i p. Joanną  Górską uczestniczyli w warsztatach kulinarnych „W staropolskiej kuchni”, które  odbyły się w  Muzeum Pałacu w Wilanowie.  Zajęcia miały na celu przybliżenie uczestnikom staropolskich  przepisów kulinarnych, potraw i  przypraw, które gościły na stole w czasach panowania króla Jana III Sobieskiego. 

W dniu 18 listopada 2017 r. na terenie naszej szkoły odbyło się Europejskie Seminarium Dance and Fitness Olimpiad Specjalnych, w którego organizację jako szkoła zostaliśmy włączeni. Celem seminarium było postawienie pierwszego kroku na drodze wprowadzenia tych dyscyplin – tańca sportowego i fitnesu do grona oficjalnych konkurencji Olimpiad Specjalnych.

13 listopada odbyło się w naszej szkole spotkanie absolwentów kilku ostatnich roczników. Na początku - wspomnienia, sprawdzanie, czy pamiętamy nasze imiona, potem dużo tańcaprzeplatanego konkursami i zabawami. 

31 października pomarańczowy kolor zagościł w całej szkole. A to za sprawą dyni.Uczniowie postarali się, aby ich ubiór miał pomarańczowe akcenty, w szkolnych salach pojawiły się dynie. Zorganizowane na auli zabawy też zdominowało sympatyczne warzywo.

W tym roku zainicjowano w naszej szkole piękną tradycję Korowodu Świętych.
Uczniowie w trakcie zajęć poznawali sylwetki świętych lub błogosławionych kościoła katolickiego.
Zapoznawali się z ich życiem, dokonaniami, dowiadywali się jak ważne w życiu są dobroć, pomoc ubogim, potrzebującym. Powstawały portrety, atrybuty, charakterystyczne stroje wybranych postaci.

9 listopada 2017 roku odbył się XIV Mazowiecki Mityng Pływacki Olimpiad Specjalnych.
Już po raz szósty współorganizatorem imprezy był Zespół Szkól Specjalnych nr 85 im. Eunice Kennedy Shriver wraz ze Stowarzyszeniem Przyjaciół ZSS nr 85 „Parasol” .