Zabiegani, pochłonięci swoimi sprawami, w pogoni za rzeczami materialnymi, gubimy niejednokrotnie  to co w życiu najważniejsze. A wystarczy zatrzymać się na chwilę i … wsłuchać chociażby w przesłanie szkolnych jasełek. W tym roku uczniowie ostatnich klas Szkoły Przysposabiającej do Pracy nr 5, przy współudziale młodszych kolegów i nauczycieli, byli bohaterami przedstawienia „ Reportaż Świąteczny”. 

W ostatnim dniu Międzynarodowego Festiwalu Teatrów dla Dzieci i Młodzieży KORCZAK 2017 uczniowie naszej szkoły pod opieką nauczycieli p. Magdaleny Fuks i p. Elżbiety Pędzich tradycyjnie uczestniczyli w Marszu ze Złocistym ku pamięci Doktora Janusza Korczaka. Marsz wyruszył spod Teatru Lalka, gdzie dawniej mieścił się Dom Dziecka. W tym roku miał szczególny charakter, ponieważ mija 75 rocznica śmierci Janusza Korczaka.

14 grudnia w Warszawie na Górce Szczęśliwickiej odbył się III Mazowiecki Mityng w Narciarstwie Zjazdowym Olimpiad Specjalnych. Zawody skupiły niespełna 30 zawodników Olimpiad Specjalnych z całego Mazowsza, którzy regularnie jeżdżą na nartach zjazdowych. 

W dniach 14-25 października 2017 odbył się w Warszawie XXI Międzynarodowy Festiwal Teatrów dla  Dzieci  i Młodzieży KORCZAK 2017, którego Patronem jest Janusz Korczak (1878-1942) wybitny polski pedagog, lekarz, autorytet moralny, który bez reszty poświęcił swe życie i działalność dzieciom.Organizatorem Festiwalu jest Polski Ośrodek Międzynarodowego Stowarzyszenia Teatrów dla Dzieci i Młodzieży ASSITEJ we współpracy z Teatrem Powszechnym im. Zygmunta Hübnera.

Andrzejki to doskonały moment na świetną zabawę. Szczególnie, gdy zaprosi do niej Wróżka i Kot. 29 listopada 2017 r. uczniowie szkoły podstawowej przenieśli się do Krainy Baśni i mogli uczestniczyć w „prawdziwej magii”.

Uczniowie Szkoły  Przysposabiającej  do Pracy nr 5 wraz z nauczycielkami p. Elżbietą Pędzich i p. Joanną  Górską uczestniczyli w warsztatach kulinarnych „W staropolskiej kuchni”, które  odbyły się w  Muzeum Pałacu w Wilanowie.  Zajęcia miały na celu przybliżenie uczestnikom staropolskich  przepisów kulinarnych, potraw i  przypraw, które gościły na stole w czasach panowania króla Jana III Sobieskiego.