W marcu 2018 roku uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy, w ramach realizowanego projektu WIE, rozpoczęli „Kulinarną podróż po świecie”.
Podczas zajęć w pracowni gospodarstwa domowego poznawali smaki, zapachy, sposób przygotowania oraz podania potraw z różnych zakątków świata.

Pierwszą potrawą, jaką przygotowali, to oczywiście danie kuchni polskiej. Potrawą, która zagościła na naszym stole był  kotlecik mielony, mizeria i zupa pomidorowa. W kolejną podróż wyruszyli  do Wietnamu. Pod okiem Mamy jednego z uczniów przygotowali przepyszne sajgonki. Następnie udali się do Włoch. Tu oczywiście królowała pizza. Z Włoch wyruszyli do Francji i  wylewając mnóstwo łez przy obieraniu i krojeniu cebuli, przygotowali przepyszną zupę cebulową. I znowu wrócili do Polski – uczyli się przygotować bardzo proste dania z mąki i ziemniaków. Wspólnymi silami upiekli babkę ziemniaczaną z kiełbaską, boczkiem i cebulką. Ostatnią naszą podróż odbyli do Chin. Poznając tajniki kuchni chińskiej nauczyli się przygotowywać tradycyjne danie, czyli ryż z warzywami.
Na koniec kulinarnej przygody odbył się konkurs kulinarny do którego zgłosiło się wiele klas. Każda klasa musiała przygotować swoją pizzę. 
Serdecznie zapraszamy do śledzenia naszych kolejnych przygód kulinarnych, gdyż
w marcu w ramach kontynuacji realizowanego projektu WIE wyruszymy w kolejną podróż kulinarną po świecie.